De behandeling

De behandeling is erop gericht, dat u weer grip krijgt op uw bekkenbodem, waardoor klachten verminderen. Door in contact te komen met de spierspanning van uw bekkenbodem kunt u die leren beïnvloeden. U ontwikkelt een beter inzicht in het functioneren van de bekkenbodem. 

Er zijn verschillende diagnostische en therapeutische middelen, die uw behandelproces optimaal begeleiden.

Myofeedback

Voor deze inwendige onderzoek- en behandelmethode zijn verschillende benamingen in gebruik, ze betekenen allemaal hetzelfde:

  • Myofeedback,
  • Biofeedback,
  • EMG-training (ElectroMyoGram)

Het kleine apparaatje is een neurotrac en daarmee wordt de de spieractiviteit van de bekkenbodemspieren gemeten (met een inwendige probe). Een probe is een smal instrumentje om de activiteit van uw bekkenbodemspieren te meten.

De neurotrac is gekoppeld aan een laptop zodat men via het laptopscherm zijn/haar eigen spieractiviteit kan zien. Dit stimuleert het bekkenbodemgevoel (bekkenbodemawereness), waardoor spier aan- en ontspanning van de bekken-bodem inzichtelijk wordt en de controle terug gewonnen kan worden. De grafiek wordt opgeslagen zodat men kan vergelijken met de vorige behandeling en zo de vooruitgang ook zelf kan zien.

FES (FunctioneleElektroStimulatie)

Mocht het zo zijn dat de bekkenbodemspieren niet goed aan- of ontspannen, dan is er ook de mogelijkheid tot het gebruik maken van een prikkel die door de neurotrac afgegeven wordt en zorgt dat de spier aan- en ontspant. Met als doel dat de hersenen deze spierfunctie weer gaan herkennen en de patiënt beter weet om welke spier het gaat en zo de controle over de bekkenbodem terugwint. Dit is niet pijnlijk !

­